Boma Coating, Quinten Matsyslaan 59, Eindhoven 5642 JC 040 - 281 81 89

Chroomvrij voorbehandelen

SONY DSCAls klant kunt u bij Boma Coating ook kiezen voor een chroomvrije voorbehandeling van uw product.

Het voorbehandelen van aluminium is bedoeld om de verfhechting en corrosiebescherming te verbeteren. Er is een verschil tussen mechanisch en chemisch behandelen. Door toenemende druk op chroomhoudende producten vanwege milieu –en gezondheidsredenen, wordt steeds meer chroomvrije voorbehandeling geëist.

Chroomvrij voorbehandelen is het aanbrengen van een kristallijnen conversielaag op metaal. Dat is een sterk hechtende, in water onoplosbare, niet geleidende laag die verkregen is door reactie tussen substraat en chemicaliën. Voor een optimaal resultaat worden de objecten vooraf gereinigd en gebeitst of gestraald. De vervangende processen zorgen voor een verbetering van de lakhechting en corrosiebescherming.

De laatste jaren wordt chroomvrij gezien als volwaardig vervanger voor chroom. VISEM, Vereniging Industriële Spuit- en Moffelbedrijven concludeert op haar website dat een chroomvrije voorbehandeling net zo corrosiebestendig is als een chroomhoudende.

VISEM: ‘Concluderend vindt de Visem dat een chroomhoudende of chroomvrij voorbehandelingssysteem volgens Qualicoat Seaside in combinatie met een twee lagen poedercoatingsysteem een minstens zo goede corrosiebestendigheid geeft als pre-anodisatie in combinatie met een poedercoatlaag. Hoewel het pre-anodiseren, indien volgens juiste parameters en in één lijn met het coaten wordt uitgevoerd, een goed systeem is, is er geen enkele aanwijzing dat dit voorbehandelingssysteem een verbetering is ten opzichte van de andere in Qualicoat genoemde voorbehandelingsystemen.’